Het bouwjaar van een woning zegt veel over de huidige staat van het huis. Zo is het best aantrekkelijk om een huis te kopen dat gebouwd is ná 1920 en kunt u een huis met een bouwjaar vóór 1920 beter aan u voorbij laten gaan. Waarom? Dat vertellen we graag door de voor- en nadelen van woningen uit verschillende bouwperiodes onder de loep te leggen.
Wist u dat de woningwet nog niet was aangepast in de tijd vóór 1920? Toentertijd was er een groot tekort aan woonruimten, waardoor woningen in een veel te rap tempo werden gebouwd in de zogeheten ‘stadsuitbreidingswijken’.
Over het algemeen hebben deze huizen tegenwoordig niet meer onze voorkeur. Woningen met een bouwjaar vóór 1920 hebben namelijk heel vaak ingemetselde, stalen lateibalken en andere constructieonderdelen. Nu, na al die jaren, is de kans groot dat deze onderdelen zijn aangetast, waardoor het voorliggende gevelmetselwerk naar buiten wordt gedrukt. U kunt zich vast voorstellen dat het zeer prijzig is om de scheuren die hierdoor ontstaan te herstellen. Daarnaast ziet een gerepareerde gevel er nooit meer uit zoals de overige originele gevels en blijft dit altijd herkenbaar aan het afwijkende metselwerk. Ook ‘vochtdoorslag’ is een veel voorkomende klacht bij huizen met een bouwjaar vóór 1920. Door de slechte isolatie is het energieverbruik in deze woningen relatief hoog en door de vele houten elementen is de woning erg onderhoudsgevoelig.
Waar moet u op letten bij een woning dat is gebouwd vóór 1920?
De woningen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1945 zijn van hoge kwaliteit. Sterker nog, de jaren ’30 huizen zijn van zó’n hoge kwaliteit, dat deze woningen vandaag de dag nog erg gewild zijn. Het is een groot voordeel dat er in die tijd maar liefst 800.000 woningen zijn gebouwd. Echter kwam er, met het begin van de Tweede Wereldoorlog, een einde aan de rooskleurige periode van de woningbouw en heeft de kwaliteit van een naoorlogse woning helaas nooit meer kunnen tippen aan een jaren ’30 woning.
Of het kwaliteitsverschil te verklaren is? Jazeker. Vóór de oorlog werden de huizen namelijk gebouwd met kwalitatief sterke materialen (denk aan spouwmuren), waardoor de woningen in verhouding goed zijn gebouwd en dus van hoge kwaliteit zijn. Toch zijn er wel een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden bij een huis met een bouwjaar tussen 1920 en 1945. Zo zijn deze woningen vaak slecht geïsoleerd en onderhoudsgevoelig. Ook de indeling van een jaren ’30 huis is vaak niet zoals we tegenwoordig zijn gewend. Denk bijvoorbeeld aan meerdere kleine ruimtes.
Waar moet u op letten bij een huis dat is gebouwd tussen 1920 en 1945?
Tip: Op deze website vindt u het bouwjaar van iedere woning in Nederland.
Door de intense woningnood na de Tweede Wereldoorlog werd de focus gelegd op het bouwen van véél woningen, in plaats van het bouwen van kwalitatief hoogwaardige woningen. U kunt u zich vast voorstellen dat de kwaliteit van de huizen tussen 1945 en 1970 niet optimaal is.
Waar moet u op letten bij een huis dat is gebouwd tussen 1945 en 1970?
De architectuur van een woning met een bouwjaar tussen 1970 en 1980 is aanzienlijk beter dan bij een woning die eerder is gebouwd. Dit geldt overigens ook voor de kwaliteit. Gedurende deze bouwjaren werd er gebruik gemaakt van onderhoudsarme materialen, waardoor de onderhoudskosten van deze woningen relatief laag zijn. Niet geheel onbelangrijk is het feit dat deze huizen vaak beschikken over goede isolatie doordat dubbel glas en dak- en spouwisolatie zo goed als standaard zijn.
Waar moet u op letten bij een huis dat is gebouwd tussen 1970 en 1980?
De koophuizen uit deze tijd werden aangeboden voor (toen) gangbare prijzen, maar na 1979 viel de vraag weg. Het gevolg? Een woningbouw bestaande uit alleen nog maar gesubsidieerde huizen. Woningen waarbij de bouwkosten én woonlasten zo laag mogelijk werden gehouden; een periode waarin energiebesparing centraal stond.
Woningen uit de jaren ’80 en ’90 zijn prima geïsoleerd en hebben weinig glasoppervlak. Het feit dat de focus werd gelegd op dubbel glas en dak-, en spouwisolatie is dan ook geen verrassing. Daarnaast zijn deze woningen vaak ook onderhoudsarm omdat er tijdens de bouw veel kunststof is gebruikt.
Waar moet u op letten bij een huis dat is gebouwd tussen 1980 en 1990?
Het Bouwbesluit is ingevoerd na 1990. Hierin werden bouwnormen, -kwaliteiten en -voorschriften opgenomen en ook vastgelegd. Een gevolg van dit besluit is het feit dat de kwaliteit en ook de luxe van nieuwe woningen fors is toegenomen: allereerst zijn de woningen met een bouwjaar ná 1990 gebouwd met onderhoudsarme bouwmaterialen en daarnaast zijn de stookkosten voor deze huizen laag.
Ziet u uzelf eigenlijk wel wonen in een huis dat nog niet bestaat? Dan is een nieuwbouwwoning dé optie voor jou. Ideaal, want u bent in staat om zelf heel veel te bepalen, de stookkosten zijn laag en u hoeft de aankomende jaren geen rekening te houden met een grote, dure verbouwing.
Benieuwd naar de mogelijkheden voor het verhuren van uw woning? Klik hier voor meer informatie.
LEES OOK; Hubbs garandeert beleggers maandelijkse huuropbrengst.
Hubbs is voor iedereen die zijn woning zorgeloos wil verhuren voor een hoger en vast rendement. Wij werken voor zowel beleggers als particulieren. Bij Hubbs betaalt u geen makelaarskosten en beheerkosten. Wij verzekeren maandelijks de huur, ook bij leegstand. Tevens zorgen wij voor het financiële- en technische beheer.
Hubbs huurt uw woning minimaal voor 12 maanden tot onbepaalde tijd. De huurperiode is bespreekbaar en zal uiteraard worden opgenomen in de huurovereenkomst.
Hubbs huurt woningen in Zuid-Holland, Noord-Holland, Brabant, Almere, Lelystad en aan de linkerkant van Utrecht. Wij komen graag bij u langs voor een woningopname of een vrijblijvende kennismaking.
Wij vragen al onze verhuurders om een review achter te laten via Feedback Company, een onafhankelijk feedback platform.
LEES HIER meer over de ervaringen van onze klanten en hoe zij de samenwerking en onze diensten beoordelen.