Geen makelaars- en beheerkosten

Gegarandeerd maandelijkse huurinkomsten

9.3 (150+) Feedback Company

Home ‘De huizenprijzen gaan dalen door de coronacrisis’ – 3 redenen waarom een eigen huis toch aantrekkelijk is

‘De huizenprijzen gaan dalen door de coronacrisis’

koopwoningen

Als eigenaar van een of meerdere woningen heb je kunnen genieten van een stijging van de huizenprijzen sinds 2013. Maar nu lijkt de coronacrisis daar een einde aan te maken.

De afgelopen maanden zijn er onheilspellende geluiden over werkloosheid, inkomensonzekerheid en een nerveuze woningmarkt met mensen die eerst verkopen voordat ze een nieuwe woning bemachtigen.

Misschien vraag je je af wat dit voor jouw woning betekent.

Vooralsnog is de NVM optimistisch over de woningmarkt. De makelaarsvereniging zag dat in het tweede kwartaal van 2020 ruim de helft van de woningen boven de vraagprijs werd verkocht. Maar er zal een omslag plaatsvinden, voorzien onder anderen ABN Amro en De Nederlandsche Bank (DNB). In 2021 dalen de huizenprijzen met ongeveer 2 procent, voorspellen zij.

Is dit erg? Dat hangt natuurlijk van je situatie af. Was je sowieso van plan de woning niet al te lang aan te houden, dan is nu misschien het moment om te verkopen. Is dat niet het geval maar raak je toch lichtelijk in paniek, dan is er een aantal zaken dat misschien gerust kan stellen.

Hubbs noemt hier drie trends die een eigen woning aantrekkelijk maken.

1. Er is een groot woningtekort
Nederland kampt met een enorm woningtekort (300.000 in 2019) waarmee waarschijnlijk genoeg vraag blijft naar woningen. Tijdens de crisis van 2008 halveerde het aantal woningen dat er per jaar bij kwam en die achterstand is nooit ingehaald.

Het kabinet heeft weliswaar als doel gesteld om 75.000 woningen per jaar te bouwen, maar de stikstofcrisis en coronacrisis gooien roet in het heten. Van 2020 tot 2023 lukt het om maar 57.000 woningen per jaar te bouwen, becijferde het EIB (Economisch Instituut voor de Bouw).

2. Het aantal huishoudens stijgt
Het aantal huishoudens stijgt en ook dat kan de vraag naar woningen op peil houden. Wel was door de coronacrisis het aantal immigranten in mei bijna de helft lager dan vorig jaar, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens het CBS is buitenlandse migratie de grootste drijver achter de bevolkingsgroei.

Wellicht heeft deze dip invloed op de groei van het aantal huishoudens tot 2025. Maar ook na 2025 voorziet het CBS dat het aantal huishoudens toeneemt, tot 8,6 miljoen in 2060. Dat komt vooral door de groei van eenpersoonshuishoudens als gevolg van de vergrijzing.

3. Ook met een crisis tussendoor kan een huis renderen
In 2008 piekte de gemiddelde huizenprijs op 262.000 euro en toen barstte de financiële crisis los. Eerlijk is eerlijk, het heeft bijna 10 jaar geduurd voordat de huizenprijs weer op dat niveau belandde, om vervolgens het record van 2008 ruimschoots te overstijgen. Pech dus voor wie in 2008 kocht en binnen 10 jaar weer had verkocht. Maar wie een langere adem had, hoefde die pijn niet te voelen.

Een artikel van Business Insider laat zien dat een huis ook met een crisis tussendoor kan renderen. In de afgelopen 15 jaar leverde een huis (31,9%) meer op dan sparen (28%) en minder dan beleggen (257%). Dit is echter gemeten op basis van de gemiddelde huizenprijs zónder eventuele huurinkomsten. Wist je destijds 10 procent aan huurinkomsten per jaar te genereren, dan kon je met een huis in de buurt van de aandelenrendementen komen.

Dit gaat wel gepaard met een aantal kanttekeningen. Zo zijn de kosten bij beleggen en een eigen huis niet meegenomen. Als woningeigenaar heb je natuurlijk onderhoudskosten en betaal je allerlei belastingen. Ook zegt de gemiddelde huizenprijs niet alles over de waardeontwikkeling van woningen in een bepaalde regio.

Bovenstaand rendement is dan ook niet meer dan een indicatie die laat zien dat een dalende huizenprijs niet per se kommer en kwel hoeft te zijn.

LEES OOK; Hubbs garandeert beleggers maandelijkse huuropbrengst.

Huis verhuren aan expats? Hubbs is uw makelaar, huurder en beheerder ineen. Wij huren uw woning, garanderen de maandelijkse huur en zorgen voor het beheer. Neem vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek.

 

Contactformulier

Stel uw vraag via onderstaand contactformulier. Wij nemen altijd binnen 24 uur contact met u op.

Ga verder
Elif Dogan

Informatiegesprek

Een informatiegesprek is ten alle tijden vrijblijvend. Wij bespreken uw verhuur wensen en vertellen u graag meer over onze werkwijze.

Ga verder

Geen makelaars- en beheerkosten

Gegarandeerd maandelijkse huurinkomsten

9.3 (150+) Feedback Company