Geen makelaars- en beheerkosten

Gegarandeerd maandelijkse huurinkomsten

9.3 (150+) Feedback Company

Home Een tweede huis kopen om te verhuren?

Een tweede huis kopen om te verhuren?

Tweede woning kopen
Author image

Ruud

30 May. 2023

Het overwegen waard: Een tweede huis kopen als investering voor verhuur

Een tweede huis kopen om te verhuren, is een populaire vorm van investeren in vastgoed. Mensen kopen een tweede woning en verhuren deze vervolgens om zo extra inkomsten te genereren. Het kan een slimme zet zijn, maar het is belangrijk om alle factoren goed te overwegen voordat u besluit te beginnen aan deze vorm van investeren. 

Zorgeloos uw woning verhuren?

  • Binnen 7 dagen verhuurd

Het kopen van een tweede huis

Het kopen van een tweede huis is in principe hetzelfde als het kopen van een eerste huis. U moet rekening houden met factoren als locatie, grootte, prijs en de staat van de woning. In veel gevallen is het ook noodzakelijk om een hypotheek af te sluiten voor het kopen van een tweede woning. Het krijgen van een hypotheek voor de koop van een tweede woning kan helaas wat lastiger zijn. Zo kan het dat er een hogere rente geldt of dat er aanvullende voorwaarden zijn. Ondanks dat zijn er, wanneer u zelf een deel van de aankoop kan financieren, zeker mogelijkheden om de hypotheek voor een tweede woning rond te krijgen. Ook kan het juist een goede optie zijn om een extra hypotheek te nemen op uw huidige woning. Het is dan ook belangrijk om de financieringsopties, voorwaarden en de rentetarieven op een rij te zetten, voordat u een beslissing neemt. 

Betekent een tweede huis dubbele kosten?

De kosten van een tweede woning beginnen uiteraard bij de aankoop en eventuele hypotheek, maar daar blijft het niet bij. Ook aan onderhoudskosten, verzekeringen en maandelijkse lasten moet gedacht worden. Denk hierbij aan de maandelijkse kosten voor gas, water en licht, maar ook verzekeringen als een opstal- of inboedelverzekering. Al met al betekent een tweede huis dan ook inderdaad dubbele kosten. Door de woning te verhuren kunt u een groot deel van deze kosten echter weer terugverdienen. 

Mijn tweede huis verhuren?

Het is belangrijk om te bepalen of de huurprijs die u in rekening brengt de kosten van de hypotheek en het onderhoud van het huis kan dekken. Naast de huurprijs komt er nog veel meer kijken bij de verhuur van een woning. Zo kunnen de regels per gemeente verschillen, dienen alle afspraken vastgelegd te worden, en moet u een geschikte huurder zien te vinden. Hubbs kan deze zorgen bij u wegnemen waardoor het gemakkelijk wordt om een tweede woning te verhuren. Zo geven wij onder andere juridisch advies voor de verhuur, zorgen wij voor professionele huurcontracten, garanderen wij maandelijkse huurinkomsten en controleren wij uw woning maandelijks op onderhoud. U kunt hierdoor profiteren van een vast rendement, zonder last te hebben van eventuele zorgen omtrent de verhuur van een tweede woning. 

Hoe zit dit met belasting?

Ook alle zaken omtrent de belasting op een tweede woning kunnen voor veel vragen zorgen. Wanneer u een eerste woning bezit, kunt u gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek, wat belastingvoordeel oplevert. Dit voordeel is echter niet van toepassing op een tweede huis, zelfs niet als u de financiering ervan regelt door middel van een extra hypotheek op uw eerste woning. Het gedeelte dat u voor de tweede woning gebruikt, is dan niet aftrekbaar voor de belasting. Daarnaast wordt een tweede woning beschouwd als vermogen, waardoor u vermogensbelasting betaalt in box 3 over de waarde van de woning minus de hypotheekschuld. Daarnaast zijn er jaarlijks wijzigingen binnen de regelgeving. Zo wordt bijvoorbeeld de verhuur van een woning als particulier in 2023 zwaarder belast in box 3

Als u huurinkomsten ontvangt uit een verhuurde woning, zijn deze in principe onbelast. Er geldt echter een uitzondering als u meer aanbiedt dan alleen (tijdelijke) verhuur, zoals het verzorgen van ontbijt, linnengoed en het aanbieden van toeristische diensten. In dat geval kan de totale huurvergoeding belast zijn als resultaat uit overige werk in box 1, afhankelijk van de diensten en de kosten die hiervoor worden gerekend. 

Is investeren in vastgoed slim?

Als u ervoor kiest om uw geld te investeren in vastgoed, dan investeert u in een tastbare vorm van beleggen. Investeren in vastgoed is door de jaren heen een redelijk veilige vorm van beleggen gebleken. De waarde van vastgoed is in de afgelopen jaren voortdurend gestegen en men verwacht dat deze trend zich in de toekomst zal voortzetten. Dit maakt vastgoedinvesteringen relatief risico-arm. Daarnaast kunt u los van de waardevermeerdering van uw pand ook maandelijks gegarandeerde huurinkomsten verwachten wanneer u de verhuur via Hubbs regelt. Hou er echter wel rekening mee dat het kopen van een tweede huis voor verhuur een lange termijn investering is. Het geld dat u hierin steekt, moet u voor langere tijd kunnen missen.

Investeren in overwaarde

Investeren in vastgoed kan ertoe leiden dat uw huidige woning voldoende overwaarde heeft. Dit ontstaat wanneer de waarde van de woning stijgt en de hypotheekschuld daalt. In dat geval is het mogelijk om een extra hypotheek af te sluiten. Deze extra hypotheek komt vervolgens van pas om uw tweede woning te financieren. 

Hubbs helpt u bij het verhuren van een tweede woning

Bent u benieuwd naar onze werkwijze en de mogelijkheden voor verhuur van een tweede woning? Bij ons kunt u vrijblijvend een kennismakingsgesprek aanvragen. Vul ons contactformulier in en wij zullen binnen 24 uur contact met u opnemen om een kennismaking in te plannen.

Geen makelaars- en beheerkosten

Gegarandeerd maandelijkse huurinkomsten

9.3 (150+) Feedback Company