Geen makelaars- en beheerkosten

Gegarandeerd maandelijkse huurinkomsten

9.3 (100+) Feedback Company

Home Woning verhuren op basis van de Leegstandwet

Woning verhuren op basis van de Leegstandwet

Verhuur bij leegstand
Author image

Ruud

16 Nov. 2022

Welke regels zijn er voor het verhuren op basis van de leegstandwet?

Woning verhuren op basis van de Leegstandwet

Je woning verhuren op grond van de Leegstandwet. Wat houdt dit precies in en hoe werkt dit? Wij vertellen je hier graag meer over! Zo weet je of jouw woning in aanmerking komt voor verhuur op basis van de Leegstandwet, welke vergunning jij als verhuurder nodig hebt en hoe lang deze vergunning geldig is. Heb je specifieke vragen over het verhuren van jouw woning? Neem gerust contact met ons op.

Wat is de Leegstandwet?

Ten eerste lichten wij graag toe wat de Leegstandwet precies inhoudt. De Leegstandwet maakt het mogelijk om woningen die op de nominatie staan voor renovatie, sloop of verkoop te verhuren. Deze regeling maakt het dus mogelijk om tijdelijk leegstaande woningen te verhuren. Zo wordt onwenselijke leegstand van woningen en gebouwen tegen gegaan. 

Welke woningen komen in aanmerking voor verhuur op grond van de Leegstandwet?

Diverse soorten woonruimten komen in aanmerking voor verhuur op grond van de Leegstandwet. Je mag jouw woning bijvoorbeeld verhuren op grond van deze regeling, wanneer het gaat om een huurwoning welke op termijn gesloopt of gerenoveerd wordt. Hier zijn wel regels aan verbonden. Zo moet de sloop binnen een redelijke termijn plaatsvinden en moet het om een ingrijpende renovatie gaan. Ook huurwoningen die te koop staan komen in aanmerking en woonruimten in een gebouw bestemd voor een ander doeleinden (als verzorging, onderwijs of groepshuisvesting) zijn geschikt voor verhuur op grond van de Leegstandwet. Tot slot komen ook te koop staande woningen welke van een particuliere eigenaar zijn, in aanmerking voor verhuur onder de leegstandwet.

Zorgeloos uw woning verhuren?

  • Geen makelaarskosten en geen beheerkosten

Welke vergunning heb je nodig voor Leegstandwet verhuur?

Als verhuurder heb je een vergunning nodig wanneer je een leegstaande woning of woonruimte tijdelijk wilt verhuren op grond van de leegstandwet. Deze kun je aanvragen bij de gemeente. De regels hiervoor kunnen per gemeente verschillen. Zo moet je in ieder geval een geschikte huurder zien te vinden, de ruimte moet daadwerkelijk leeg staan, alle afspraken moeten vastgelegd worden, het onderhoud van de woning dient op orde te zijn, en ga zo maar verder. Hubbs kan deze zorgen van je wegnemen, zodat jij op eenvoudige wijze gebruik kan maken van de mogelijkheid voor verhuur op basis van de Leegstandwet. Zo geven wij onder andere juridisch advies, zorgen wij voor professionele huurcontracten, garanderen wij maandelijkse huurinkomsten en controleren wij maandelijks je woning op onderhoud.

Welke termijn geldt er voor verhuren op grond van de Leegstandwet?

Voor de vergunning voor verhuur op grond van de Leegstandwet geldt als hoofdregel een maximale periode van twee jaar. Wil je dit verlengen? Dan is dit in veel situaties mogelijk en kan de vergunning voor één jaar verlengt worden op verzoek van de eigenaar of beheerder van de woning. Dit kan tot maximaal vijf jaar gedaan worden. Er zijn twee uitzonderingen hierop:

  • Als de gemeente voor een woning in een gebouw een tijdelijke bestemming ontheffing heeft verleend, geldt de vergunning voor de termijn van de Omgevingsvergunning met een maximum van tien jaar.
  • Voor te koop staande koopwoningen is de vergunningsduur maximaal vijf jaar.

Verder geldt er voor de verhuur een opzegtermijn voor de huurder van maximaal één maand en voor de verhuurder een opzegtermijn van maximaal drie maanden. De verhuur eindigt automatisch wanneer de Leegstandswet vergunning verloopt. 

Hulp inschakelen bij verhuur op basis van de Leegstandwet

Wil je tijdelijk je woning verhuren op grond van de Leegstandwet, maar weet je niet waar je moet beginnen? Bij Hubbs helpen we je graag verder. Wij zorgen voor professioneel beheer, duidelijke afspraken welke vooraf worden vastgesteld en adviseren je over de verhuur van jouw woning. Ook bij leegstand! Ben je benieuwd naar onze werkwijze en de mogelijkheden voor verhuur bij leegstand? Bij ons kun je vrijblijvend een kennismakingsgesprek aanvragen. Vul ons contactformulier in en wij zullen op werkdagen binnen 8 uur contact met je opnemen om een kennismaking in te plannen.

Contactformulier

Stel uw vraag via onderstaand contactformulier. Wij nemen altijd binnen 24 uur contact met u op.

Ga verder
Elif Dogan

Informatiegesprek

Een informatiegesprek is ten alle tijden vrijblijvend. Wij bespreken uw verhuur wensen en vertellen u graag meer over onze werkwijze.

Ga verder

Geen makelaars- en beheerkosten

Gegarandeerd maandelijkse huurinkomsten

9.3 (100+) Feedback Company