Huis verhuren aan toeristen!

Benieuwd wat hierbij komt kijken?

Je huis verhuren aan toeristen 

Staat jouw woning leeg omdat je zelf voor langere tijd in het buitenland zit of misschien wel omdat je een tweede woning tot je beschikking hebt? Dan is dit het geschikte moment om jouw woning te verhuren. Wij van Hubbs kunnen je hierbij helpen en vertellen je graag meer over de mogelijkheden. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je huis voor langere tijd te verhuren aan expats

Naast expats ontvangen wij vaak ook veel vragen over het verhuren van een woning of huis aan toeristen. In deze blog vertellen we je meer over deze optie! 

Toeristische verhuur: hoe zit dat?

Met toeristische verhuur wordt de verhuur van een appartement of huis aan toeristen bedoeld. Een mogelijkheid die de laatste jaren steeds populairder is geworden. Door veel gemeenten wordt dit gezien als een positieve ontwikkeling, maar toch waken zij er ook voor dat dit geen nadelige gevolgen met zich meebrengt. Te veel toeristen kan namelijk de balans tussen verblijftoerisme en woon- en leefklimaat in een gemeente verstoren. Daar komt bij dat de verhuur aan toeristen niet ten koste moet gaan van woningzoekenden. Vanaf begin 2021 zijn er dan ook nieuwe regels voor toeristische verhuur welke zijn opgenomen in de Wet Nieuwe Toeristische Verhuur van Woningen. Deze nieuwe wet geeft gemeenten meer mogelijkheden om toeristische verhuur binnen de gemeente te handhaven. Per gemeente wordt dit anders aangepakt. 

Regelgeving omtrent toeristische verhuur

Doordat de regelgeving omtrent toeristische verhuur per gemeente verschilt, wordt het extra ingewikkeld gemaakt je woning tijdelijk te verhuren aan toeristen. In sommige gemeenten is het bijvoorbeeld verplicht om een registratienummer aan te vragen, welke je vervolgens verplicht moet vermelden bij al je advertenties. Bij andere gemeenten zijn ze strenger en dien je eerst een vergunning aan te vragen voordat je je huis kunt verhuren aan toeristen. Ook kan het zo zijn dat je gedurende bepaalde periodes in het jaar je woning helemaal niet mag verhuren aan toeristen of dat er een meldplicht is ingesteld. Deze meldplicht, ook wel nachtenteller genoemd, is al bekend bij veel B&B’s en hotels en wordt nu ook steeds vaker ingesteld voor particuliere verhuur aan toeristen. In het geval van een meldplicht dien je te melden wanneer je je huis hebt verhuurd aan toeristen, zodat dit bij de gemeente kan worden bijgehouden. Vaak gaat dit gepaard met een maximum aantal nachten dat door de gemeente is vastgesteld voor toeristisch verhuur. 

Een alternatief voor de tijdelijke toeristische verhuur

Het verhuren van je appartement of huis aan toeristen wordt kortom in veel gemeenten steeds meer beperkt. Voornamelijk door het maximum aantal dagen dat de toeristische verhuur is toegestaan. Je appartement of huis verhuren via Hubbs, is dan ook een geschikt alternatief wanneer je juist voor lange termijn je huis wilt verhuren. 

De voordelen van verhuur via Hubbs

Het verhuren van je appartement of huis via Hubbs brengt diverse voordelen met zich mee. Hubbs is je makelaar, verhuurder en beheerder ineen. Dit betekent dat wij van Hubbss het zoeken van een geschikte huurder op ons nemen, net als het maken van de nodige afspraken en het onderhouden van de woning. Met name wanneer je zelf in het buitenland zit, kan dit veel zorgen wegnemen. Wij zorgen voor professionele huurcontracten, garanderen maandelijkse huurinkomsten, controleren maandelijks op onderhoud en voeren indien nodig kosteloos klein onderhoud uit. 

Het verhuren van je appartement of huis aan toeristen is zeker mogelijk, maar voornamelijk wanneer je je huis of appartement voor lange tijd wilt verhuren, brengt dit veel onnodige zorgen met zich mee. Ben je daarom benieuwd naar onze werkwijze en de mogelijkheden voor verhuur van jouw woning voor de lange termijn? Bij ons kun je geheel vrijblijvend een kennismakingsgesprek aanvragen. Vul ons contactformulier in en wij zullen binnen 24 uur contact met je opnemen om een kennismaking in te plannen.

LEES HIER: Aansprakelijkheidsvezekering en opstalverzekering bij verhuur huis onmisbaar.