Geen makelaars- en beheerkosten

Gegarandeerd maandelijkse huurinkomsten

9.3 (100+) Feedback Company

Home Je woning verduurzamen: 5 tips om te beginnen!

Je woning verduurzamen: 5 tips om te beginnen!

Het is kosteneffectief en je bent ook nog eens goed bezig voor het milieu. Je woning verduurzamen is niet zomaar een trend. Het is een nieuwe manier om je wooncomfort te verhogen. In de media vliegen de tips en advertenties je om de oren, maar in de praktijk blijkt het nog knap lastig om de juiste keuzes te maken. Want waar begin je met verduurzamen? Hoe zorg je ervoor dat het betaalbaar blijft en welke keuzes maak je hierin?  

In Nederland zijn er verschillende initiatieven die het verduurzamen van een (bestaande) woning stimuleren. De overheid vindt het belangrijk dat huiseigenaren zich in dit onderwerp verdiepen en heeft hoge ambities gepubliceerd in het Klimaatakkoord. Wil jij hier ook je steentje aan bijdragen en tegelijkertijd je energierekening zien zakken? Hier volgen een aantal tips om te starten met het verduurzamen van jouw paleisje.

  1. Check het energielabel van je huis
    Hoe duurzaam is jouw bestaande woning op dit moment? Begin 2015 heeft de Rijksoverheid alle huiseigenaren een voorlopig energielabel gegeven wat inzicht geeft in de energieprestatie van jouw huis. Dit label is gebaseerd op onder andere het bouwjaar van de woning en geeft eigenlijk meer een indicatie. Het is vooral bedoelt als stimulans om huiseigenaren na te laten denken over kansen die verduurzaming biedt. Een woning met energielabel A is het meest energiezuinig, in een huis met label G valt nog veel winst te behalen. Wanneer je je woning in de verkoop zet, ben je tegenwoordig verplicht het label bekend te maken.
  2. Denk na over de verwachte terugverdientijd
    Belangrijk bij het maken van de juiste keuzes, is dat je inzicht hebt in de verwachte terugverdientijd van de investering. Zo hebben investeringen in energiebesparing meestal een kortere terugverdientijd dan investeringen in het opwekken van duurzame energie. Als je verwacht dat je niet zo lang meer in je huidige woning blijft wonen, dwingt dit tot het maken van slimme keuzes. Een investering in spouwmuurisolatie betaalt zich bijvoorbeeld veel sneller terug dan de aanschaf van zonnepanelen. Kopers vinden duurzaamheid een steeds belangrijker onderwerp bij de aanschaf van een huis en kan als aanzienlijke meerwaarde worden gezien!
  3. Kies je voor een integrale aanpak of ga je stap voor stap te werk?Ondanks alle mooie regelingen en subsidies, blijft het verduurzamen van je woning een kostbare aangelegenheid. Daarom is het goed om na te denken wat je hier precies aan uit wilt geven en wat je doelen zijn. Woon je al in de woning of moet je er nog intrekken? Zijn er onderdelen nodig aan vervanging toe? Is je woning al redelijk geïsoleerd of juist niet? Het grote voordeel van een integrale aanpak is dat je alle maatregelen goed op elkaar kunt afstemmen. Dit is vaak goedkoper en zorgt ervoor dat je beter kunt inschatten wat het energieverbruik van je huis na de verbouwing zal zijn.Ga je stap-voor-stap verbouwen, dan kun je aansluiten bij het onderhoud dat toch al nodig is. Zijn je kozijnen aan vervanging toe maar is de CV installatie zo goed als nieuw? Dan vervang je nu de kozijnen en laat je gelijk driedubbel isolatieglas aanbrengen. Een nieuwe vloer in de keuken? Zorg dan meteen voor goede vloerisolatie en laat alvast leidingen leggen voor het nieuwe warmtesysteem. Wanneer je stap voor stap te werk gaat is het slim om een goed plan van aanpak te maken. Zo voorkom je dat je nu maatregelen treft die later niet handig zijn of veranderd moeten worden.
  4. De meest logische volgorde om je woning te verduurzamen
    Over het algemeen is de meest logische volgorde om te beginnen met het isoleren van je woning en vervolgens het verwarmingssysteem aan te passen. Als je huis namelijk goed is geïsoleerd, heb je minder vermogen nodig om je huis te verwarmen. Bedenk dan wel eerst wat voor verwarmingssysteem je later wilt integreren, dan kun je daar vast rekening mee houden bij het leggen van leidingen en aansluitpunten. Voor een goede isolatie van je woning kun je denken aan:- Spouwmuurisolatie
    – Dakrenovatie
    – Het vervangen van ramen, deuren en kozijnen
    – Goede, energiezuinige ventilatiemogelijkhedenOp het gebied van verwarmingssystemen heb je voor bestaande huizen meestal de keuze uit een elektrische warmtepomp met lucht als bron of een hybride warmtepomp met HR-combiketel. Deze kunnen verwerkt worden in vloer- of wandverwarming. Je kunt er zelfs voor kiezen om je bestaande radiatoren te blijven gebruiken. Na verbetering van de isolatie en ventilatie hebben je radiatoren namelijk een overcapaciteit en kunnen zelfs met lage temperatuur je huis prima verwarmen!
  1. Vraag informatie op bij experts
    Er zijn veel inspirerende websites met informatie en tips over verduurzaming van je woning. Kijk bijvoorbeeld eens op Huis vol Energie of de website van Ons huis verdient het. Je kunt ook een maatwerkadviseur langs laten komen die ervaring heeft met energieneutraal verbouwen en je van een persoonlijk advies kan voorzien. Sommige gemeentes hebben zelf initiatieven ontwikkeld die verduurzaming stimuleren. Vraag ook gerust je hypotheekadviseur om advies wanneer je wilt weten of je de verbouwing aantrekkelijk kunt laten financieren.

Kijk, vergelijk en neem vooral de tijd om de juiste beslissingen te nemen. Ook jouw huis verdient het en het klimaat is je dankbaar!

Meer weten?
Wil je meer weten over het fiscale stuk van investeren in vastgoed? Bekijk dan het volgende artikel “Uw woning verhuren – zo werkt het fiscaal

Contactformulier

Stel uw vraag via onderstaand contactformulier. Wij nemen altijd binnen 24 uur contact met u op.

Ga verder
Elif Dogan

Informatiegesprek

Een informatiegesprek is ten alle tijden vrijblijvend. Wij bespreken uw verhuur wensen en vertellen u graag meer over onze werkwijze.

Ga verder

Geen makelaars- en beheerkosten

Gegarandeerd maandelijkse huurinkomsten

9.3 (100+) Feedback Company