Geen makelaars- en beheerkosten

Gegarandeerd maandelijkse huurinkomsten

9.3 (150+) Feedback Company

Home Uw woning verduurzamen: 5 tips om te beginnen!

uw woning verduurzamen: 5 tips om te beginnen!

zonnenpanelen-op-je-huis

Het is kosteneffectief en u bent ook nog eens goed bezig voor het milieu. Uw woning verduurzamen is niet zomaar een trend. Het is een nieuwe manier om uw wooncomfort te verhogen. In de media vliegen de tips en advertenties u om de oren, maar in de praktijk blijkt het nog knap lastig om de juiste keuzes te maken. Want waar begint u met verduurzamen? Hoe zorgt u ervoor dat het betaalbaar blijft en welke keuzes maakt u hierin?  

In Nederland zijn er verschillende initiatieven die het verduurzamen van een (bestaande) woning stimuleren. De overheid vindt het belangrijk dat huiseigenaren zich in dit onderwerp verdiepen en heeft hoge ambities gepubliceerd in het Klimaatakkoord. Wil jij hier ook uw steentje aan bijdragen en tegelijkertijd uw energierekening zien zakken? Hier volgen een aantal tips om te starten met het verduurzamen van uw paleisje.

 1. Check het energielabel van uw huis
  Hoe duurzaam is uw bestaande woning op dit moment? Begin 2015 heeft de Rijksoverheid alle huiseigenaren een voorlopig energielabel gegeven wat inzicht geeft in de energieprestatie van uw huis. Dit label is gebaseerd op onder andere het bouwjaar van de woning en geeft eigenlijk meer een indicatie. Het is vooral bedoelt als stimulans om huiseigenaren na te laten denken over kansen die verduurzaming biedt. Een woning met energielabel A is het meest energiezuinig, in een huis met label G valt nog veel winst te behalen. Wanneer u uw woning in de verkoop zet, bent u tegenwoordig verplicht het label bekend te maken.
 2. Denk na over de verwachte terugverdientijd
  Belangrijk bij het maken van de juiste keuzes, is dat u inzicht heeft in de verwachte terugverdientijd van de investering. Zo hebben investeringen in energiebesparing meestal een kortere terugverdientijd dan investeringen in het opwekken van duurzame energie. Als u verwacht dat u niet zo lang meer in uw huidige woning blijft wonen, dwingt dit tot het maken van slimme keuzes. Een investering in spouwmuurisolatie betaalt zich bijvoorbeeld veel sneller terug dan de aanschaf van zonnepanelen. Kopers vinden duurzaamheid een steeds belangrijker onderwerp bij de aanschaf van een huis en kan als aanzienlijke meerwaarde worden gezien!
 3. Kiest u voor een integrale aanpak of gaat u stap voor stap te werk?Ondanks alle mooie regelingen en subsidies, blijft het verduurzamen van uw woning een kostbare aangelegenheid. Daarom is het goed om na te denken wat u hier precies aan uit wilt geven en wat uw doelen zijn. Woont u al in de woning of moet u er nog intrekken? Zijn er onderdelen nodig aan vervanging toe? Is uw woning al redelijk geïsoleerd of juist niet? Het grote voordeel van een integrale aanpak is dat u alle maatregelen goed op elkaar kunt afstemmen. Dit is vaak goedkoper en zorgt ervoor dat u beter kunt inschatten wat het energieverbruik van uw huis na de verbouwing zal zijn.Ga u stap-voor-stap verbouwen, dan kunt u aansluiten bij het onderhoud dat toch al nodig is. Zijn uw kozijnen aan vervanging toe maar is de CV installatie zo goed als nieuw? Dan vervangt u nu de kozijnen en laat u gelijk driedubbel isolatieglas aanbrengen. Een nieuwe vloer in de keuken? Zorg dan meteen voor goede vloerisolatie en laat alvast leidingen leggen voor het nieuwe warmtesysteem. Wanneer u stap voor stap te werk gaat is het slim om een goed plan van aanpak te maken. Zo voorkomt u dat u nu maatregelen treft die later niet handig zijn of veranderd moeten worden.
 4. De meest logische volgorde om uw woning te verduurzamen
  Over het algemeen is de meest logische volgorde om te beginnen met het isoleren van uw woning en vervolgens het verwarmingssysteem aan te passen. Als uw huis namelijk goed is geïsoleerd, heeft u minder vermogen nodig om uw huis te verwarmen. Bedenk dan wel eerst wat voor verwarmingssysteem u later wilt integreren, dan kunt u daar vast rekening mee houden bij het leggen van leidingen en aansluitpunten. Voor een goede isolatie van uw woning kunt u denken aan:- Spouwmuurisolatie
  – Dakrenovatie
  – Het vervangen van ramen, deuren en kozijnen
  – Goede, energiezuinige ventilatiemogelijkheden
  Op het gebied van verwarmingssystemen heeft u voor bestaande huizen meestal de keuze uit een elektrische warmtepomp met lucht als bron of een hybride warmtepomp met HR-combiketel. Deze kunnen verwerkt worden in vloer- of wandverwarming. U kunt er zelfs voor kiezen om u bestaande radiatoren te blijven gebruiken. Na verbetering van de isolatie en ventilatie hebben uw radiatoren namelijk een overcapaciteit en kunnen zelfs met lage temperatuur uw huis prima verwarmen!
 1. Vraag informatie op bij experts
  Er zijn veel inspirerende websites met informatie en tips over verduurzaming van uw woning. Kijk bijvoorbeeld eens op Huis vol Energie of de website van Ons huis verdient het. U kunt ook een maatwerkadviseur langs laten komen die ervaring heeft met energieneutraal verbouwen en u van een persoonlijk advies kan voorzien. Sommige gemeentes hebben zelf initiatieven ontwikkeld die verduurzaming stimuleren. Vraag ook gerust uw hypotheekadviseur om advies wanneer u wilt weten of u de verbouwing aantrekkelijk kunt laten financieren.

Kijk, vergelijk en neem vooral de tijd om de juiste beslissingen te nemen. Ook uw huis verdient het en het klimaat is u dankbaar!

Meer weten?
Wilt u meer weten over het fiscale stuk van investeren in vastgoed? Bekijk dan het volgende artikel “Uw woning verhuren – zo werkt het fiscaal

Contactformulier

Stel uw vraag via onderstaand contactformulier. Wij nemen altijd binnen 24 uur contact met u op.

Ga verder
Elif Dogan

Informatiegesprek

Een informatiegesprek is ten alle tijden vrijblijvend. Wij bespreken uw verhuur wensen en vertellen u graag meer over onze werkwijze.

Ga verder

Geen makelaars- en beheerkosten

Gegarandeerd maandelijkse huurinkomsten

9.3 (150+) Feedback Company