Geen makelaars- en beheerkosten

Gegarandeerd maandelijkse huurinkomsten

9.3 (150+) Feedback Company

Home Nieuwe regels verhuur woning 2024

Nieuwe regels verhuur woning 2024

Regels-woning-verhuren-2024

Verhuurwetten en regels voor 2024

Nieuwe regels verhuur woning 2024

Als u uw woning verhuurt, krijgt u in 2024 te maken met nieuwe wet- en regelgeving. Een aantal wetten (Omgevingswet & aanvullingen op de Wet goed verhuurderschap) zijn van kracht sinds 1 januari 2024, maar er zijn ook wetten en regels die gedurende het jaar zijn gewijzigd. Hiermee wil de overheid huurders beter beschermen tegen hoge prijzen en discriminatie op de woningmarkt.

Wilt u weten wat dit voor u betekent als verhuurder? In deze blog informeren wij u graag over de belangrijkste nieuwe verhuur regels omtrent verhuur.

Regels voor verhuurders 2024

Recentelijk is bekendgemaakt welke nieuwe wetten er per 1 juli 2024 worden doorgevoerd. Hieronder hebben we de huidige stand van zaken met betrekking tot de ontwikkelingen op de woningmarkt voor u samengevat.

Wet betaalbare huur

De Wet betaalbare huur is op 6 februari 2024 ingediend bij de Tweede Kamer door Hugo de Jonge, demissionair minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Met deze wet wil het kabinet huren weer betaalbaar maken. De wet zorgt ervoor dat meer mensen toegang krijgen tot een betaalbare huurwoning, met een huurprijs die in verhouding staat tot de kwaliteit van de woning. Recentelijk is deze wet aangenomen en sinds 1 juli 2024 van kracht. 

Nieuwe regels voor middenhuur
De wet  heeft betrekking op de verhuur van woningen in het middensegment, ook wel bekend als middenhuur. Vanaf 1 juli 2024 vallen alle woningen met een huurprijs tot € 1.026,71 onder het puntenstelsel. De maximale huurprijs wordt bepaald op basis van de kwaliteit van de woning. Als de verhuurder te veel vraagt, kan de huurder via de huurcommissie huurverlaging afdwingen. De grens van het puntenstelsel wordt verhoogd van 141 naar ongeveer 187 punten, zoals vastgesteld door het Woningwaarderingsstelsel (WWS). Dit betekent dat woningen waar momenteel meer dan € 1.026,71 voor wordt gevraagd, terwijl ze op basis van kwaliteit minder dan 187 punten scoren, bij een nieuw contract in huurprijs moeten worden verlaagd. Door de combinatie van de regulering van de middenhuur en het dwingend maken van het Woningwaarderingsstelsel (WWS), wordt verwacht dat de huur van ruim 300.000 woningen met gemiddeld 190 euro zal dalen.

Wet goed verhuurderschap

De Wet Goed Verhuurderschap, ook wel bekend als de WGV is ingegaan op 1 juli 2023. De wet stelt regels en richtlijnen vast met betrekking tot het verhuren van woningen. De wet heeft als doel om de belangen van huurders en verhuurders meer in balans te brengen en de kwaliteit van huurwoningen te waarborgen. Voor verhuurders betekent de Wet Goed Verhuurderschap dat zij moeten zorgen voor voldoende onderhoud van de woning, tijdig reparaties moeten uitvoeren en ervoor zorgen dat de woning voldoet aan bepaalde veiligheids- en gezondheidsnormen. Ook dienen zij zich redelijk en respectvol te gedragen richting de huurder en eventuele geschillen op een passende manier op te lossen. Daarnaast geldt bij de verhuur aan arbeidsmigranten, dat de huurovereenkomst en arbeidsovereenkomst in afzonderlijke documenten worden vastgelegd. 

Vindt er ongewenst gedrag plaats dat tegen deze wetgeving ingaat? Dan kunnen huurders terecht bij een meldpunt voor ongewenst verhuurgedrag. Sinds 1 januari 2024 dienen alle gemeenten een meldpunt te hebben. 

Wilt u alle wetten en regels op een rijtje? Download dan hier onze gratis whitepaper. Deze whitepaper biedt een uitgebreid overzicht van de nieuwe wetgeving inclusief praktische tips en adviezen.

Whitepaper-reguleren-woning-verhuurmarkt

Het verschil in 2024 ten opzichte van voorgaande jaren

Het verschil in wet- en regelgeving ten opzichte van voorgaande jaren kan aanzienlijk zijn. Deze verschillen kunnen  meerdere aspecten van de woningmarkt beïnvloeden.

Huurprijsregulering
De Huurprijzenwet woonruimte (1979) bevat basisregels voor verhuurverhoging, maar geen specifieke maatregelen voor de vrije sector. De Wet doorstroming huurmarkt (2016) zorgde voor een inkomensafhankelijke huurverhoging. De Wet betaalbare huur (2024) heeft, in tegenstelling tot voorgaande wetten, betrekking op het vrije sector waarbij de maximale huurprijs wordt bepaald op basis van de kwaliteit van de woning (puntenstelsel). 

Bescherming van huurders
Binnen de Huurprijzenwet woonruimte (1979) is de basisbescherming tegen onredelijke huurprijzen tot stand gekomen, maar hierbij is niet genoeg aandacht gegeven aan de vrije sector. Binnen de Wet doorstroming huurmarkt (2016) is vooral ingezet op bescherming via tijdelijke contracten en inkomensafhankelijke huurverhoging. Zowel in 1979 als 2016 ging er weinig aandacht naar huurders in de vrije sector, met de Wet betaalbare huur (2024) komt hier verandering in. Deze wet zorgt voor een verhoogde bescherming tegen te hoge huurprijzen, specifiek gericht op de vrije sector. 

Transparantie en naleving
Binnen de wetten uit 1979 en 2016 lag de nadruk minder op transparantie in de huurprijsbepaling, maar juist op de maximaal toegestane huurprijzen en huursverhogingen. Op 1 juli 2024 wordt de transparantie in de manier waarop huurprijzen worden bepaald, inclusief duidelijke richtlijnen. 

Voordelen van het verhuren van uw woning

Het verhuren van uw woning of appartement kan veel voordelen met zich meebrengen. Het kopen en verhuren van een tweede woning is over de afgelopen jaren gezien een stabiele en veilige investering. U heeft niet alleen extra inkomsten in de vorm van huur, maar ook een grote kans op waardestijging van het onroerend goed op de lange termijn. Wilt u meer weten over de voordelen van het verhuren van uw woning? Vraag dan een gratis informatiegesprek aan.

Aandachtspunten bij het verhuren van uw woning

Als u van plan bent om uw woning te verhuren, is het belangrijk dat u goed op de hoogte bent van de huurwetgeving en de rechten en plichten van zowel de verhuurder als de huurder. Ook is het belangrijk dat u zorgt voor een waterdicht huurcontract dat alle essentiële zaken regelt. Hubbs kan u hierbij helpen. Door uw woning te verhuren via Hubbs wordt u volledig ontzorgt. Onze vastgoedexperts voorzien u van een vrijblijvend en duidelijk huurvoorstel gebaseerd op uw wensen. Zodra u akkoord gaat, ontvangt u van ons het huurcontract.

Woning verhuren aan expats

Expats zijn vaak op zoek naar een woning voor een kortere periode. Via Hubbs kunt u uw woning tijdelijk verhuren aan expats. Hubbs biedt huurcontracten voor bepaalde tijd aan en zorgt voor een screening van de expats, die aan strikte voorwaarden dienen te voldoen. U heeft  geen omkijken naar uw woning en kunt u zorgeloos uw woning verhuren aan expats.

Zorgeloos uw woning verhuren met Hubbs

Door uw woning te verhuren via Hubbs kunt u profiteren van diverse voordelen. Hubbs is uw makelaar, huurder en beheerder ineen. Zo profiteert u bij Hubbs van een hoger rendement, omdat u geen makelaars- en beheerkosten betaalt. Daarnaast garanderen wij de maandelijkse huur, zelfs als de woning tijdelijk leeg staat. Verder bieden wij ook de garantie dat uw woning binnen 7 dagen, na het akkoord op het huurvoorstel, is verhuurd.

Huurprijs berekenen

Benieuwd naar het rendement van een woning? Met onze tool wordt de verhuurwaarde van uw woning berekend op basis van referentiewoningen en het ERV-model. Binnen 48 uur ontvangt u een huurprijsindicatie per mail. 

Contactformulier

Stel uw vraag via onderstaand contactformulier. Wij nemen altijd binnen 24 uur contact met u op.

Ga verder
Elif Dogan

Informatiegesprek

Een informatiegesprek is ten alle tijden vrijblijvend. Wij bespreken uw verhuur wensen en vertellen u graag meer over onze werkwijze.

Ga verder

Geen makelaars- en beheerkosten

Gegarandeerd maandelijkse huurinkomsten

9.3 (150+) Feedback Company