Geen makelaars- en beheerkosten

Gegarandeerd maandelijkse huurinkomsten

9.3 (150+) Feedback Company

Home De nieuwe regulering middenhuur: wat moet u weten?

De nieuwe regulering middenhuur: wat moet u weten?

middenhuur
Author image

Ruud

08 Feb. 2023

De nieuwe regulering middenhuur: Hubbs biedt uitkomst

Voor mensen met een middeninkomen is het steeds moeilijker geworden om een betaalbare huurwoning te vinden. Minister De Jonge heeft daarom aangekondigd om de huurwoningen in het middenhuursegment te gaan reguleren. Het doel is om de kosten van huurwoningen onder controle te houden, zodat de huurprijzen betaalbaar blijven en in verhouding staan tot de kwaliteit van de woning. Het kabinet verwacht dat hierdoor de maandelijkse huurprijs van zo’n 300.000 woningen met gemiddeld € 190 omlaag gaat. Waar moet u als verhuurder rekening mee houden? Dat vertellen wij u graag.
Bereken hier uw huurprijs om de impact op uw situatie te ontdekken. 

Aanpassingen woonwaarderingsstelsel

Het woonwaarderingsstelsel (WWS) is een systeem om de maximale huurprijs van sociale huurwoningen te bepalen op basis van de kwaliteit van een woning. Dit systeem bepaalt dus ook welke woningen in het gereguleerde segment vallen, en welke in de vrije sector. Van woningen met meer dan 141 punten mogen verhuurders nu nog zelf de huurprijs bepalen, maar het plan is om de regels vanaf 2024 te veranderen. Zo wordt de grens opgetrokken naar 187 punten, waardoor er verschuivingen zullen plaatsvinden van woningen vanuit de vrije sector naar het nieuwe middenhuursegment. Woningen tot 187 punten komen hierdoor op een maximale huur van € 1.026,71 per maand te liggen. Als u rekening houdt met de verwachte inflatie, komt dit bedrag bij inwerkingtreding van de wet uit op ongeveer € 1.100 per maand.

Huurprijs berekenen?

 • In 3 stappen uw verhuurwaarde berekenen

De nieuwe puntentelling

In de nieuwe puntentelling krijgen woningen met buitenruimtes, zoals dakterrassen of tuinen, extra WWS-punten. Per 5 m² aan buitenruimte komt er een WWS-punt bij. Dit kan oplopen tot 11 punten bovenop de huidige waardering. Ook energiezuinige woningen gaan erop vooruit: woningen met een energielabel van A of hoger krijgen extra punten, terwijl woningen met lage labels (zoals E, F en G) erop achteruitgaan. Kortom, hoe zuiniger een woning, hoe meer WWS-punten deze krijgt. Hierdoor kunt u voor een woning met een hoog energielabel een hogere huurprijs vragen dan voor een woning met een laag energielabel.

Handhaving nieuwe regulering middenhuur

In het huidige stelsel kunnen huurders naar de huurcommissie of rechter stappen om de maximale huurprijs af te dwingen. In de praktijk blijkt echter dat dit niet altijd gebeurt, waardoor huurders alsnog vaak een te hoge huurprijs betalen. De nieuwe regulering middenhuur wordt daarom dwingend, wat betekent dat u als verhuurder verplicht bent om u aan de maximale huurprijzen te houden. Op welke manier de regering het handhaven precies voor zich ziet, is nog niet bekend. Waarschijnlijk worden gemeenten hiervoor verantwoordelijk. De boetebedragen zijn niet mals: naar verwachting zullen deze tussen de € 20.000 en € 90.000 per overtreding liggen.

Welke stappen moet ik nemen als verhuurder?

Voor verhuurders is het handig om nu alvast te beginnen om per woning het aantal toekomstige WWS-punten te inventariseren. Breng hiervoor in beeld wat de huidige score is van uw woning en wat op basis daarvan de score zal zijn in 2024. Vervolgens kun u kijken welke aanpassingen u kunt doen om de score te verhogen. Uiteraard is het belangrijk om te berekenen of eventuele verbouwingen daadwerkelijk meer opbrengsten zullen opleveren. In sommige gevallen is het verkopen van de woning rendabeler. Kiest u toch voor een verbouwing? Dan scoort u gemakkelijk punten door te verduurzamen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door:

 • te kiezen voor natuurlijke ventilatie in plaats van mechanische, bijvoorbeeld via luchtkleppen of roosters;
 • een elektrische warmtepomp te installeren;
 • de woning beter te isoleren, ook bij onder andere liftschachten, trappenhuizen, bergingen en het dak;
 • zonnepanelen te installeren.

Het nieuwe middenhuur regulering: Hubbs biedt mogelijkheden! 

Hubbs verhuurt voor korte termijn aan de zakelijke markt voor de huisvesting van expats en buitenlandse medewerkers. Ondanks de nieuwe regulering van het WWS-stelsel, zien wij vele mogelijkheden. Neem contact op met ons en ontdek de voordelen van het verhuren van uw woning via Hubbs.

Bij Hubbs garanderen we een hoger en vast rendement ten opzichte van een traditionele makelaar of wanneer u uw woning zelf verhuurt. Door ons ruime netwerk hebben wij altijd een passende huurder voor uw woning. Bij Hubbs garanderen we altijd de maandelijkse huur, zelfs bij tijdelijk leegstand. Daarnaast kunt u altijd een vrijblijvend kennismakingsgesprek aanvragen, waarin we uitgebreid meer vertellen over onze werkwijze.

Veelgestelde vragen

 • Waarom zou ik mijn woning verhuren aan Hubbs?

  Hubbs is er voor iedereen die zijn huis zorgeloos wil verhuren voor een hoger en vast rendement. Bij Hubbs betaalt u geen makelaarskosten en beheerkosten. Wij huren de woningen van zowel beleggers als particulieren. Hierbij verzekeren wij maandelijks de huur, zelfs bij leegstand. Hierdoor profiteert u van een hoger rendement en kunt u zorgeloos uw huis verhuren.

  Wij zorgen tevens voor het financiële- en technische beheer. Om ervoor te zorgen dat alles goed geregeld is en de afspraken voor beide partijen helder zijn, leggen wij na goedkeuring van het huurvoorstel alle gemaakte afspraken vast in de huurovereenkomst. Zo worden hierin onder andere de looptijd van het contract, de huurprijs, de opzegtermijn en het beheer tijdens het verhuren van uw woning, vastgelegd. Zo laten we de verhuur van uw huis zo soepel mogelijk verlopen.

 • Wat is het WWS-stelsel voor verhuur van woningen?

  De verhuurprijzen in Nederland worden bepaald aan de hand van het woningwaarderingsstelsel (WWS) of terwijl het ‘puntensysteem’. Het aantal punten wordt gebaseerd op diverse criteria, waaronder de ligging, oppervlakte en WOZ-waarde. Het totale aantal punten bepaalt de maximale huurprijs die de verhuurder mag vragen, waardoor huurders worden beschermd tegen hoge huurprijzen. Naast het woningwaarderingsstelsel heeft de schaarste aan beschikbare woningen en stijgende prijzen bij nieuwbouw ook invloed op de huurprijzen. Lees er hier meer over.

  Benieuwd naar de huurprijs voor uw woning en hoe wij u volledig kunnen ontzorgen in het proces van woning verhuren? Bij Hubbs garanderen we een hoger en vast rendement ten opzichte van een traditionele makelaar of wanneer u uw woning zelf verhuurt. Door ons ruime netwerk hebben wij altijd een passende huurder voor uw woning. Bij Hubbs garanderen we altijd de maandelijkse huur, zelfs bij tijdelijk leegstand. Daarnaast kunt u altijd een vrijblijvend kennismakingsgesprek aanvragen, waarin we uitgebreid meer vertellen over onze werkwijze.

  Zelf uw huurprijs berekenen? Download hier gratis uw huurprijs indicatie op basis van data.

 • De nieuwe middenhuur regulering: Hubbs biedt mogelijkheden

  Hubbs verhuurt voor korte termijn aan de zakelijke markt voor de huisvesting van expats en buitenlandse medewerkers. Ondanks de nieuwe regulering van het WWS-stelsel, zien wij vele mogelijkheden. Neem contact op met ons en ontdek de voordelen van het verhuren van uw woning via Hubbs.

  De verhuurprijzen in Nederland worden bepaald aan de hand van het woningwaarderingsstelsel (WWS) of terwijl het ‘puntensysteem’. Het aantal punten wordt gebaseerd op diverse criteria, waaronder de ligging, oppervlakte en WOZ-waarde. Het totale aantal punten bepaalt de maximale huurprijs die de verhuurder mag vragen, waardoor huurders worden beschermd tegen hoge huurprijzen.

 • Hoe hoog is mijn rendement?

  Wij garanderen een hoger en vast rendement ten opzichte van een traditionele makelaar of wanneer u de woning zelf verhuurt. U betaalt bij ons namelijk geen makelaarskosten, geen beheerskosten en heeft geen leegstand. Benieuwd naar de huur per maand voor uw woning en hoe wij u volledig kunnen ontzorgen? Bereken uw voordeel!

 • In welke regio moet de woning liggen om te verhuren?

  Hubbs huurt woningen in Zuid-Holland, Noord-Holland, Brabant, Almere, Lelystad en aan de linkerkant van Utrecht. Wij komen graag bij u langs voor een woningopname of een vrijblijvende kennismaking.

  Hubbs is niet actief in Groningen, Frieland, Gelderland, Drenthe, Overijssel, Limburg en Zeeland.

Contactformulier

Stel uw vraag via onderstaand contactformulier. Wij nemen altijd binnen 24 uur contact met u op.

Ga verder
Elif Dogan

Informatiegesprek

Een informatiegesprek is ten alle tijden vrijblijvend. Wij bespreken uw verhuur wensen en vertellen u graag meer over onze werkwijze.

Ga verder

Geen makelaars- en beheerkosten

Gegarandeerd maandelijkse huurinkomsten

9.3 (150+) Feedback Company