Geen makelaars- en beheerkosten

Gegarandeerd maandelijkse huurinkomsten

9.3 (100+) Feedback Company

Home De nieuwe regulering middenhuur: wat moet je weten?

De nieuwe regulering middenhuur: wat moet je weten?

middenhuur
Author image

Ruud

08 Feb. 2023

De nieuwe regulering middenhuur: wat moet je weten?

Voor mensen met een middeninkomen is het steeds moeilijker geworden om een betaalbare huurwoning te vinden. Minister De Jonge heeft daarom aangekondigd om de huurwoningen in het middenhuursegment te gaan reguleren. Het doel is om de kosten van huurwoningen onder controle te houden, zodat de huurprijzen betaalbaar blijven en in verhouding staan tot de kwaliteit van de woning. Het kabinet verwacht dat hierdoor de maandelijkse huurprijs van zo’n 300.000 woningen met gemiddeld € 190 omlaag gaat. Waar moet je als verhuurder rekening mee houden? Dat vertellen wij je graag.

Aanpassingen woonwaarderingsstelsel

Het woonwaarderingsstelsel (WWS) is een systeem om de maximale huurprijs van sociale huurwoningen te bepalen op basis van de kwaliteit van een woning. Dit systeem bepaalt dus ook welke woningen in het gereguleerde segment vallen, en welke in de vrije sector. Van woningen met meer dan 141 punten mogen verhuurders nu nog zelf de huurprijs bepalen, maar het plan is om de regels vanaf 2024 te veranderen. Zo wordt de grens opgetrokken naar 187 punten, waardoor er verschuivingen zullen plaatsvinden van woningen vanuit de vrije sector naar het nieuwe middenhuursegment. Woningen tot 187 punten komen hierdoor op een maximale huur van € 1.026,71 per maand te liggen. Als je rekening houdt met de verwachte inflatie, komt dit bedrag bij inwerkingtreding van de wet uit op ongeveer € 1.100 per maand.

De nieuwe puntentelling

In de nieuwe puntentelling krijgen woningen met buitenruimtes, zoals dakterrassen of tuinen, extra WWS-punten. Per 5 m² aan buitenruimte komt er een WWS-punt bij. Dit kan oplopen tot 11 punten bovenop de huidige waardering. Ook energiezuinige woningen gaan erop vooruit: woningen met een energielabel van A of hoger krijgen extra punten, terwijl woningen met lage labels (zoals E, F en G) erop achteruitgaan. Kortom, hoe zuiniger een woning, hoe meer WWS-punten deze krijgt. Hierdoor kun je voor een woning met een hoog energielabel een hogere huurprijs vragen dan voor een woning met een laag energielabel.

Handhaving nieuwe regulering middenhuur

In het huidige stelsel kunnen huurders naar de huurcommissie of rechter stappen om de maximale huurprijs af te dwingen. In de praktijk blijkt echter dat dit niet altijd gebeurt, waardoor huurders alsnog vaak een te hoge huurprijs betalen. De nieuwe regulering middenhuur wordt daarom dwingend, wat betekent dat je als verhuurder verplicht bent om je aan de maximale huurprijzen te houden. Op welke manier de regering het handhaven precies voor zich ziet, is nog niet bekend. Waarschijnlijk worden gemeenten hiervoor verantwoordelijk. De boetebedragen zijn niet mals: naar verwachting zullen deze tussen de € 20.000 en € 90.000 per overtreding liggen.

Zorgeloos uw woning verhuren?

  • Geen makelaarskosten en geen beheerkosten

Welke stappen moet ik nemen als verhuurder?

Voor verhuurders is het handig om nu alvast te beginnen om per woning het aantal toekomstige WWS-punten te inventariseren. Breng hiervoor in beeld wat de huidige score is van je woning en wat op basis daarvan de score zal zijn in 2024. Vervolgens kun je kijken welke aanpassingen je kunt doen om de score te verhogen. Uiteraard is het belangrijk om te berekenen of eventuele verbouwingen daadwerkelijk meer opbrengsten zullen opleveren. In sommige gevallen is het verkopen van de woning rendabeler. Kies je toch voor een verbouwing? Dan scoor je gemakkelijk punten door te verduurzamen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door:

  • te kiezen voor natuurlijke ventilatie in plaats van mechanische, bijvoorbeeld via luchtkleppen of roosters;
  • een elektrische warmtepomp te installeren;
  • de woning beter te isoleren, ook bij onder andere liftschachten, trappenhuizen, bergingen en het dak;
  • zonnepanelen te installeren.

Meer weten over het verhuren van je woning voor een hoger rendement? Ga naar onze pagina Woning verhuren en lees over de voordelen van het verhuren van je woning via Hubbs.

Geen makelaars- en beheerkosten

Gegarandeerd maandelijkse huurinkomsten

9.3 (100+) Feedback Company