Gemeenten verstevigen in hoog tempo hun greep op de koopwoningmarkt, zowel wat betreft nieuwbouw- als bestaande woningen. Meer dan 130 gemeenten willen met een zelfbewoningsplicht voorkomen dat nieuwbouwhuizen in handen vallen van beleggers die de koopwoningen omzetten in huurhuizen. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.
Daarnaast zijn veel gemeenten bezig met de voorbereiding van opkoopbescherming voor bestaande (dus oudere) woningen, een barrière voor beleggers die vanaf 1 januari 2022 opgeworpen mag worden.
Uit de Volkskrant-enquête, die is ingevuld door 222 van de 352 Nederlandse gemeenten, blijkt dat bijna 60 procent van hen gebruikmaakt van een zelfbewoningsplicht van nieuwbouwhuizen, een indirect verbod op het opkopen en verhuren van de woning. Van de gemeenten zonder zelfbewoningsplicht heeft bijna eenderde concrete plannen om die alsnog in te voeren. In ruim de helft van die gemeenten wordt onderzoek gedaan naar de wenselijkheid van voorwaarden aan de verkoop van nieuwbouwwoningen.
LEES HIER het hele artikel.
LEES OOK: 5 (mogelijke) veranderingen die verhuurders kunnen verwachten in 2021