Geen makelaars- en beheerkosten

Gegarandeerd maandelijkse huurinkomsten

9.3 (150+) Feedback Company

Home Uw woning verhuren? Vergeet niet deze verzekeringen

Aansprakelijkheids- opstalverzekering bij verhuur huis

opstalverzekering verhuur
Author image

Ruud

31 May. 2022

Uw woning verhuren? Vergeet niet deze verzekeringen.

Aansprakelijkheidsverzekering en opstalverzekering bij verhuur huis onmisbaar

Om uw woning zorgeloos te verhuren is het fijn wanneer risico’s voor onverwachte kosten zoveel mogelijk worden afgedekt. Waar liggen de verantwoordelijkheden als verhuurder? Hoe stelt u de huurder op de hoogte? Welke verzekeringen zijn er voor verhuur? In deze blog vertelt Hubbs u graag meer en staan we stil bij verzekeringen die u niet mag vergeten bij het verhuren van een woning.

Inboedel- en opstalverzekering onmisbaar

Wanneer u als eigenaar uw woning verhuurt voor een korte of langere periode, kan het voorkomen dat er in die periode schade ontstaat aan uw woning. Denk bijvoorbeeld aan schade door storm, hagel of hevige neerslag, of door schade dat is veroorzaakt door uw huurder. In alle gevallen is de belangrijkste vraag; wordt dit gedekt door de verzekering en hoe zit dit precies? Als het gaat om deze woonverzekeringen, hanteert elke verzekeraar echter zijn eigen voorwaarden. Controleer dit altijd in de polisvoorwaarden. Zeker wanneer het gaat om verhuur van een eigen woning. Verhuur van uw woning wordt door verzekeraars gezien als een zwaarder risico dan een verzekering wanneer u zelf de woning bewoond. Soms accepteert een verzekeraar bepaalde zaken wel, maar tegen een hogere premie. Wat in ieder geval belangrijk is bij verhuur, zijn de aansprakelijkheids-, inboedel- en opstalverzekering.

 • Inboedelverzekering bij verhuur: verzekering voor de spullen in uw woning die niet vastzitten zoals apparatuur, meubels, kostbaarheden en andere spullen in huis.
 • Opstalverzekering bij verhuur: verzekering voor de woning van spullen die vastzitten en alle onroerende goederen zoals keukens, schuttingen, leidingen, zonnepanelen, centrale verwarming en sanitair. Met een opstalverzekering is de woning verzekerd bij schade door bijvoorbeeld brand, storm, inbraak en vandalisme.
 • Aansprakelijkheidsverzekering: een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade die je (per ongeluk) veroorzaakt aan spullen van anderen, of als iemand anders door jouw schuld letsel oploopt.

Zorgeloos uw woning verhuren?

 • Binnen 7 dagen uw woning verhuurd

Inboedelverzekering voor verhuur van gemeubileerde woning

Wanneer u uw woning gemeubileerd verhuurd, is het mogelijk de inboedel te verzekeren op een inventaris-goederenverzekering. Bij deze verzekering gaat het vooral om dekking wanneer er sprake is van storm, brand, diefstal (na sporen van braak) of waterschade. Schades veroorzaakt door de huurder zijn dus niet gedekt. Belangrijk om te onthouden is dat er bij een oudere inboedel sprake is van afschrijving en dit invloed heeft bij de uitkering van schades. Ons advies? Overweeg vooraf of het risico en de (dag)waarde van de inboedel groot genoeg is om daadwerkelijk een inboedelverzekering voor de verhuur af te sluiten

Opstalverzekering bij verhuur

Bij verhuurd vastgoed is de verhuurder degene die een opstalverzekering moet afsluiten. Als u deze verzekering afsluit voor verhuurd vastgoed, zijn er echter andere dingen waar u op moet letten. Verhuurd vastgoed dient verzekerd te worden met een opstalverzekering waar het gebruik verhuur op aangetekend staat. Voor zakelijke eigenaren is dit geen probleem maar voor eigenaren die in privé een woning aanschaffen wel. Veel verzekeraars in Nederland hebben namelijk niet de mogelijkheid om verhuur aan te tekenen. Verhuur wordt door verzekeraars gezien als een zwaarder risico dan eigen bewoning. Als na een schade blijkt dat er sprake is van verhuur terwijl het gebruik op eigen bewoning staat, zullen veel verzekeraar direct een uitkering weigeren. En dat kan vervelende financiële consequenties hebben. Indien er sprake is van kamerverhuur dan wordt dit door verzekeraars gezien als een zwaarder risico en dit is lastiger te verzekeren.

Schade door huurder: omschrijf de voorwaarden in uw huurovereenkomst
Naast schade door storm, brand of inbraak, kan het toch zijn dat een huurder per ongeluk schade heeft veroorzaakt aan of in uw woning. Belangrijk is om vooraf goede afspraken te maken en dit vast te leggen om onnodige discussies te voorkomen. In principe geldt dat schade aan persoonlijke eigendommen van de huurder niet door verhuurder vergoed hoeft worden. Maakt de huurder schade (normale gebruikerssporen daargelaten) aan muren, vaste apparatuur of wanden, dan kunt u deze kosten op de huurder verhalen. Schade aan de woning die door de huurder is veroorzaakt kan namelijk niet worden vergoed door een (inboedel)verzekering. Daarvoor zou een allrisk dekking nodig zijn en die zal in het geval van verhuurde boedel niet worden gegeven.

Mocht de huurder niet willen betalen voor de kosten, dan kunt u (een deel van) de borg inhouden, mits dit duidelijk staat omschreven in de huurovereenkomst.

De rollen omgedraaid: aansprakelijkheidsverzekering verhuur onroerend goed
Tot slot: in de praktijk komen uiteenlopende situaties voor. En dus daarom is het goed om te realiseren dat onderdelen van of rondom uw woning ook schade kunnen veroorzaken. Denk aan het vallen van een dakpan op een auto, het loskomen van een zware plank waardoor letsel wordt veroorzaakt of een oven die brand kan veroorzaken. Om voor dit soort situaties verzekerd te zijn, is het verstandig om een “zakelijke aansprakelijkheidsverzekering verhuur onroerend goed” af te sluiten om (hoge) (zorg)kosten te voorkomen. Mocht een dergelijke situatie zich voordoen, kan een claim ‘succesvol’ worden ingediend als er sprake is van onrechtmatige daad van de verhuurder. Bijvoorbeeld door slecht onderhoud aan de woning. Ook bij een Aansprakelijkheidsverzekering zal een polis, waarop alleen eigen gebruik staat (en dus geen verhuur van de woning), een schade veroorzaakt door een verhuurde woning, afwijzen gezien het afwijkende gebruik. Wilt u meer te weten komen over welke verzekeringen er handig zijn bij het verhuren van uw woning? Download hier de whitepaper. 

Advies over verzekeringen bij Hubbs
Heeft u vragen over verzekeringen? Hubbs werkt nauw samen met diverse partners die we met de grootste zorg voor u hebben geselecteerd. Op basis van uw situatie en wensen, gaan we graag in gesprek om te bepalen welke verzekeringen van toepassing zijn en hoe u dit direct kunt afsluiten.  

Lees hier ook: Uw woning verhuren – Zo werkt het fiscaal.

Wilt u meer informatie over woning verhuren en welke verzekeringen van belang zijn? Ons team komt graag met u in contact. Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 17:30 uur op het telefoonnummer +31 (0)85 130 3871 of stel uw vraag via het contactformulier. Wij nemen altijd binnen 24 uur contact met u op.

 

Veelgestelde vragen

 • Waarom zou ik mijn woning aan Hubbs verhuren?

  Hubbs is voor iedereen die zijn woning zorgeloos wil verhuren voor een hoger en vast rendement. Wij werken voor zowel beleggers als particulieren. Bij Hubbs betaalt u geen makelaarskosten en beheerkosten. Wij verzekeren maandelijks de huur, ook bij leegstand. Tevens zorgen wij voor het financiële- en technische beheer.

 • Wat is de minimale huurperiode?

  Hubbs huurt uw woning minimaal voor 12 maanden tot onbepaalde tijd. De huurperiode is bespreekbaar en zal uiteraard worden opgenomen in de huurovereenkomst.

 • In welke regio moet de woning liggen om te verhuren?

  Hubbs huurt woningen in Zuid-Holland, Noord-Holland, Brabant, Almere, Lelystad en aan de linkerkant van Utrecht. Wij komen graag bij u langs voor een woningopname of een vrijblijvende kennismaking.

  regio-map
 • Waar kan ik ervaringen vinden over Hubbs?

  Wij vragen al onze verhuurders om een review achter te laten via Feedback Company, een onafhankelijk feedback platform.

  LEES HIER meer over de ervaringen van onze klanten en hoe zij de samenwerking en onze diensten beoordelen.

Contactformulier

Stel uw vraag via onderstaand contactformulier. Wij nemen altijd binnen 24 uur contact met u op.

Ga verder
Elif Dogan

Informatiegesprek

Een informatiegesprek is ten alle tijden vrijblijvend. Wij bespreken uw verhuur wensen en vertellen u graag meer over onze werkwijze.

Ga verder

Geen makelaars- en beheerkosten

Gegarandeerd maandelijkse huurinkomsten

9.3 (150+) Feedback Company