Geen makelaars- en beheerkosten

Gegarandeerd maandelijkse huurinkomsten

9.3 (150+) Feedback Company

Home Wat is uw woning in 2040 waard?

Wat is uw woning in 2040 waard?

Woningen die verkocht worden boven de vraagprijs. Een historisch lage rente die alleen nog maar verder lijkt te dalen. Kopers die continue achter het net vissen. Verhitting op de woningmarkt? Dat kunt u wel zeggen! Welke grafiek u er ook bij pakt, er lijkt voorlopig nog geen einde te komen aan de gekte op de huizenmarkt. Alle lijnen wijzen enkel en alleen omhoog. Wat zegt dit over de toekomst van de huizenprijzen? Brengt uw woning in 2040 misschien wel het dubbele op van de huidige waarde of moeten we rekening houden met een minder gunstig scenario?

 Uiteraard kan er nog van alles gebeuren en bieden de successen van vandaag absoluut geen garantie voor de toekomst. Feit is wel dat de huizenmarkt al sinds 2014 flink in de lift zit. In eerste instantie gedreven door de lage rente. Maar om dit soort groei te bewerkstelligen is meer nodig. Momenteel worden maar liefst 1 op de 3 woningen verkocht voor een bedrag boven de vraagprijs. In het tweede kwartaal van 2018 stegen de prijzen maar liefst gemiddeld 10,4% in vergelijking met dezelfde periode afgelopen jaar. Woningen waren nog nooit zo duur als nu. Daarnaast daalt het aantal verkochte woningen voor het vierde kwartaal op rij. De schaarste lijkt dus alleen maar toe te nemen.

Vraag
Huizenprijzen zijn afhankelijk van drie factoren: vraag, aanbod en rente. Als we deze factoren onder de loep nemen komen we al snel tot een aantal conclusies.

Laten we eerst naar de vraag kijken. Zijn er meer huizen nodig de komende jaren? Ja zeker, de bevolking zal een verwachte groei doormaken van ongeveer 6%. Daarnaast neemt het aantal eenpersoonshuishoudens sterk toe. Het totale aantal huishoudens kent zelfs een groei van wel 8% of meer. De vraag naar woningen zal dus alleen maar toenemen. Heel gunstig voor de stijging van de prijzen. Check!

Aanbod
Vermoedelijk heeft het woningtekort zijn piek in 2017 al bereikt, maar er blijft flinke schaarste in het aanbod. Door de crisis is de nieuwbouw stil gevallen. Hier wordt mede vanuit de overheid een impuls aan gegeven, maar aangezien de prijs van nieuwbouw momenteel harder stijgt dan die van bestaande koopwoningen zal dit voorlopig weinig invloed hebben op de woningmarkt. Ook de verwachte daling van het aantal verkopen draagt hieraan bij. De vraag blijft dus voorlopig een stuk groter dan het aanbod. Check!

Zorgeloos uw woning verhuren?

  • Gegarandeerd maandelijkse huurinkomsten

Lage rente
En hoe staat het met de rente? Worden hier geen wijzigingen verwacht? Beurseconoom Hans de Geus stelt dat de rente 30 jaar lang maar één kant op heeft bewogen en dat is omlaag. Iedereen is hier nu aan gewend, zowel gezinnen als bedrijven en overheden. Wanneer banken de rente nu zouden verhogen komen veel mensen vast te zitten. De Geus verwacht dan ook dat een rente tussen de 0 en 3% gehandhaafd blijft. Er zullen geen forse wijzigingen plaats vinden. Check, check, dubbelcheck!

Interessante belegging
Daarnaast zijn er nog een aantal andere ontwikkelingen die van invloed zijn op de stijging van de huizenprijzen. Zo is door een gebrek aan huurwoningen de gemiddelde huurprijs flink gestegen. Betaalbare huurwoningen voor middeninkomens zijn schaars. Ook wordt mede door de lage spaarrente een investering in vastgoed interessant als belegging. Tenslotte komen door de gestegen huizenprijzen in de toekomst meer woningen boven water te staan. De mogelijkheden om te verhuizen nemen toe.

Verlaging hypotheeknormen
Een andere belangrijke ontwikkeling is het feit dat de hypotheeknormen minder ruim zijn geworden. U kunt niet meer lenen dan de waarde van de woning en ook op inkomen valt de maximale hypotheek iets lager uit dan voorheen. De verwachting is dat het kabinet de komende jaren geen verdere verlaging van deze normen doorvoert. Positief hieraan is dat kopers en de markt hierdoor weten waar zij aan toe zijn, wat zorgt voor stabiliteit en zekerheid.

Wat uw woning over 20 jaar precies op gaat brengen, kunnen wij u uiteraard niet vertellen. Het toekomstbeeld van de woningmarkt ziet er echter zeer rooskleurig uit. En wat ons betreft zijn investeringen in vastgoed nooit een slechte beslissing!

Meer weten?
Wilt u meer weten over het fiscale stuk van investeren in vastgoed? Bekijk dan het volgende artikel “Uw woning verhuren – zo werkt het fiscaal

Contactformulier

Stel uw vraag via onderstaand contactformulier. Wij nemen altijd binnen 24 uur contact met u op.

Ga verder
Elif Dogan

Informatiegesprek

Een informatiegesprek is ten alle tijden vrijblijvend. Wij bespreken uw verhuur wensen en vertellen u graag meer over onze werkwijze.

Ga verder

Geen makelaars- en beheerkosten

Gegarandeerd maandelijkse huurinkomsten

9.3 (150+) Feedback Company