Geen makelaars- en beheerkosten

Gegarandeerd maandelijkse huurinkomsten

9.3 (150+) Feedback Company

Home Wet betaalbare huur

Wet betaalbare huur

Hugo de Jonge - wet betaalbare huur

Eerste Kamer neemt Wet betaalbare huur Aan: Wat betekent dit voor huurders en verhuurders?

De Eerste Kamer heeft dinsdag 25 juni 2024 de Wet betaalbare huur aangenomen. Deze nieuwe huurwet treedt maandag 1 juli 2024 in werking, precies een dag voordat het nieuwe kabinet aan de slag gaat. De invoering van deze wet heeft als doel om huurprijzen betaalbaarder te maken, maar roept tegelijkertijd veel vragen en zorgen op bij zowel huurders als verhuurders.

Het oordeel van de Eerste Kamer over de Wet betaalbare huur komt niet als een verrassing. Al eerder tekende zich een politieke meerderheid af voor het wetsvoorstel. Zeker nadat de PVV-fracties in zowel de Tweede als de Eerste Kamer instemden met de wet. Voor de rest deed de fractiediscipline zijn werk.

Tegenstanders VVD en BBB stemden zoals verwacht in de Senaat samen met de kleinere fracties van JA21, SGP, FvD en 50PLUS tegen de wet. Ondanks deze oppositie steunden alle andere fracties het wetsvoorstel van demissionair woonminister Hugo de Jonge.

Wat houdt de Wet betaalbare huur in?

De Wet betaalbare huur is bedoeld om de huurprijzen van woningen in het middensegment te reguleren. Dit betekent dat er maximale huurprijzen worden vastgesteld voor woningen met een bepaalde puntenwaardering volgens het woningwaarderingsstelsel. Voor woningen met 144 tot 186 punten wordt de maximale huurprijs bijvoorbeeld vastgesteld op €1100 per maand.

De aanvangshuurprijzen in het middensegment worden gereguleerd door het uitbreiden van het Woningwaarderingsstelsel (WWS) naar woningen met een kwaliteit tot en met 186 punten, wat overeenkomt met een aanvangshuur tot en met € 1.157,95. Hierdoor ontstaat een nieuw gereguleerd middenhuursegment voor woningen met een huurprijs of kwaliteit tussen € 886,07 (144 punten) en € 1.157,95 (186 punten).

Punten wet betaalbare huur

Gevolgen voor huurders

Het beperken van de huurprijzen voor woningen met 144 tot 186 punten volgens het woningwaarderingsstelsel tot maximaal €1100 per maand klinkt als een stap in de goede richting. Maar wat zijn de gevolgen hiervan voor huurders en verhuurders?

Een direct gevolg van deze wet is dat de huurprijzen van naar schatting 300.000 woningen met gemiddeld €190 per maand zullen dalen. Dit lijkt gunstig voor huurders op korte termijn, maar op de lange termijn kunnen huurders juist de dupe worden.

De impact voor verhuurders

Verhuurders maken zich zorgen over de financiële haalbaarheid van het verhuren van woningen onder de Wet betaalbare huur. Met een gereguleerde maximale huurprijs kunnen veel verhuurders de kosten van onderhoud en financiering niet langer dekken, wat hen kan dwingen om hun huurwoningen te verkopen. Dit kan leiden tot een krimp in het aantal beschikbare huurwoningen, wat de krapte op de huurmarkt alleen maar zal verergeren.

De wet is van toepassing op nieuwe huurovereenkomsten die na de inwerkingtreding van de wet worden afgesloten. Deze huurovereenkomsten moeten voldoen aan de maximale huurprijsgrenzen die zijn vastgesteld op basis van het woningwaarderingsstelsel (WWS). Voor bestaande huurovereenkomsten blijft de huurprijs zoals deze in het contract is vastgelegd, tenzij er specifieke bepalingen zijn opgenomen in de huurovereenkomst die jaarlijkse huurverhogingen reguleren volgens het WWS.

Voor een middenhuurwoning gelden 2 voorwaarden:
1) het huurcontract is nieuw en afgesloten op of na 1 juli 2024 én
2) de woning heeft een kwaliteit van 144 tot en met 186 punten volgens het woningwaarderingsstelsel.

Wat betekent de Wet betaalbare huur voor mij als verhuurder

Hubbs denkt mee om verhuur rendabel te houden

Voordat verhuurders hun woningen daadwerkelijk verkopen, hopen wij dat zij bij ons aankloppen. We kunnen voor sommige verhuurders manieren vinden om hun woningen te blijven verhuren op een rendabele manier, ondanks de nieuwe wetgeving.

Bovendien maakt Hubbs het mogelijk om tijdelijke huurovereenkomsten aan te bieden van minimaal 12 maanden. Dit is mogelijk omdat Hubbs zich richt op de zakelijke markt en woningen verhuurt aan bedrijven voor hun buitenlandse medewerkers en expats.

Conclusie  

De Wet betaalbare huur, die aanstaande maandag van kracht wordt, is bedoeld om huurprijzen in toom te houden en betaalbare woningen beschikbaar te stellen. Echter, de werkelijke impact van deze wet blijft afwachten. Terwijl huurders mogelijk profiteren van lagere huurprijzen, kan de wet ook leiden tot een afname van het aantal huurwoningen, wat de problemen op de woningmarkt kan verergeren.

We zullen moeten afwachten hoe deze wet in de praktijk uitpakt en of de beoogde doelen worden bereikt zonder de nadelige effecten die velen vrezen.

Voor meer informatie of om te bespreken hoe wij u kunnen helpen met uw verhuur, neem gerust contact met ons op. We staan klaar om samen naar oplossingen te zoeken in deze uitdagende tijden.

Veelgestelde vragen

 • Wat houdt de Wet betaalbare huur in?

  De Wet betaalbare huur, aangenomen door de Eerste Kamer en van kracht sinds 1 juli 2024, stelt maximale huurprijzen vast voor middenhuurwoningen op basis van het woningwaarderingsstelsel (WWS). Voor woningen met 144 tot 186 punten wordt de huurprijs beperkt tot €1100 per maand. Dit zorgt ervoor dat huurprijzen van ongeveer 300.000 woningen gemiddeld met €190 per maand dalen. De wet beoogt huurprijzen betaalbaarder te maken, maar roept zorgen op bij verhuurders over de financiële haalbaarheid van het verhuren, wat mogelijk tot een vermindering van het aantal beschikbare huurwoningen kan leiden.

  Voor meer informatie of om te bespreken hoe wij u kunnen helpen met uw verhuur, neem gerust contact met ons op. We denken graag mee hoe we de verhuur weer rendabel kunnen maken.

 • Wat is het WWS-stelsel?

  De verhuurprijzen in Nederland worden bepaald aan de hand van het woningwaarderingsstelsel (WWS) of terwijl het ‘puntensysteem’. Het aantal punten wordt gebaseerd op diverse criteria, waaronder de ligging, oppervlakte en WOZ-waarde. Het totale aantal punten bepaalt de maximale huurprijs die de verhuurder mag vragen, waardoor huurders worden beschermd tegen hoge huurprijzen. Naast het woningwaarderingsstelsel heeft de schaarste aan beschikbare woningen en stijgende prijzen bij nieuwbouw ook invloed op de huurprijzen. Lees hier meer over de nieuwe middenhuur regulering.

  Hubbs verhuurt voor korte termijn aan de zakelijke markt voor de huisvesting van expats en buitenlandse medewerkers. Ondanks de nieuwe regulering van het WWS-stelsel, zien wij mogelijkheden. Neem contact op met ons en ontdek de voordelen van het verhuren van uw woning via Hubbs.

  Bij Hubbs garanderen we een hoger en vast rendement ten opzichte van een traditionele makelaar of wanneer u uw woning zelf verhuurt. Door ons ruime netwerk hebben wij altijd een passende huurder voor uw woning. Bij Hubbs garanderen we altijd de maandelijkse huur, zelfs bij tijdelijk leegstand. Daarnaast kunt u altijd een vrijblijvend kennismakingsgesprek aanvragen, waarin we uitgebreid meer vertellen over onze werkwijze.

  Zelf uw huurprijs berekenen? Download hier gratis uw huurprijs indicatie op basis van data.

 • De nieuwe middenhuur regulering

  Hubbs verhuurt voor korte termijn aan de zakelijke markt voor de huisvesting van expats en buitenlandse medewerkers. Ondanks de nieuwe regulering van het WWS-stelsel, zien wij vele mogelijkheden. Neem contact op met ons en ontdek de voordelen van het verhuren van uw woning via Hubbs.

  De verhuurprijzen in Nederland worden bepaald aan de hand van het woningwaarderingsstelsel (WWS) of terwijl het ‘puntensysteem’. Het aantal punten wordt gebaseerd op diverse criteria, waaronder de ligging, oppervlakte en WOZ-waarde. Het totale aantal punten bepaalt de maximale huurprijs die de verhuurder mag vragen, waardoor huurders worden beschermd tegen hoge huurprijzen. Lees er hier meer over. Tevens zorgen wij voor het financiële- en technische beheer.

 • Het einde van tijdelijke huurcontracten: Hubbs biedt uitkomst

  Bij Hubbs bieden wij de mogelijkheid voor een tijdelijke huurovereenkomst van minimaal 12 maanden. Hierbij doen we afstand van de huurbescherming. Bij een huurcontract voor bepaalde tijd loopt het contract tot aan de afgesproken datum.

  Wanneer de huurovereenkomst is overgegaan naar onbepaalde tijd hanteren wij een opzegtermijn van 3 maanden. Deze constructie voor tijdige woningverhuur kunnen we vanuit Hubbs aanbieden, omdat wij zakelijk verhuren voor de korte termijn.

  Zo helpen we u ondanks de afschaffing van tijdelijke huurovereenkomsten, graag met het verhuren van uw woning. Neem gerust contact met ons op om meer informatie te krijgen over tijdelijke verhuur.

 • Hoe zit het met de huurbescherming?

  Hubbs hanteert flexibele opzegmogelijkheden en spreekt af dat u de huurovereenkomst te allen tijde mag opzeggen met inachtneming van de afgesproken opzegtermijn.

  Heeft u vragen over huurbescherming en overeenkomsten? Wilt u precies weten hoe dit bij ons geregeld is en wat de mogelijkheden zijn? Neem dan contact met ons op, wij leggen het u graag uit.

  LEES HIERHet einde van tijdelijke huurovereenkomsten: Hubbs biedt uitkomst

 • Waarom zou ik mijn woning verhuren aan Hubbs?

  Hubbs is er voor iedereen die zijn huis zorgeloos wil verhuren voor een hoger en vast rendement. Bij Hubbs betaalt u geen makelaarskosten en beheerkosten. Wij huren de woningen van zowel beleggers als particulieren. Hierbij verzekeren wij maandelijks de huur, zelfs bij leegstand. Hierdoor profiteert u van een hoger rendement en kunt u zorgeloos uw huis verhuren.

  Wij zorgen tevens voor het financiële- en technische beheer. Om ervoor te zorgen dat alles goed geregeld is en de afspraken voor beide partijen helder zijn, leggen wij na goedkeuring van het huurvoorstel alle gemaakte afspraken vast in de huurovereenkomst. Zo worden hierin onder andere de looptijd van het contract, de huurprijs, de opzegtermijn en het beheer tijdens het verhuren van uw woning, vastgelegd. Zo laten we de verhuur van uw huis zo soepel mogelijk verlopen.

Contactformulier

Stel uw vraag via onderstaand contactformulier. Wij nemen altijd binnen 24 uur contact met u op.

Ga verder
Elif Dogan

Informatiegesprek

Een informatiegesprek is ten alle tijden vrijblijvend. Wij bespreken uw verhuur wensen en vertellen u graag meer over onze werkwijze.

Ga verder

Geen makelaars- en beheerkosten

Gegarandeerd maandelijkse huurinkomsten

9.3 (150+) Feedback Company