Het ene moment zien we de huizenprijzen alleen maar stijgen, en het volgende moment wordt de hypotheekrente verhoogd, waardoor de huizenprijzen weer plotseling dalen. Het team van Hubbs hoort regelmatig van zowel vastgoedondernemers als kopers en huurders dat men het lastig vindt om alle ontwikkelingen bij te houden. De hoeveelheid informatie is noemenswaardig en zeer verraderlijk: wat vandaag belangrijk nieuws is, kan morgen alweer anders zijn. Het is dus niet zo gek dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Hubbs helpt u graag op weg. Wij houden de woningmarkt nauwgezet in de gaten en zijn op de hoogte van alle belangrijke ontwikkelingen, zowel in de huur- als de koopsector. In dit artikel hebben we alle recente ontwikkelingen op de woningmarkt zo overzichtelijk mogelijk op een rij gezet.
De afgelopen jaren waren de huizenprijzen vrijwel continu aan het stijgen. Dit kwam voornamelijk doordat opvallend veel mensen een woning zochten, terwijl er relatief weinig huizen te koop werden aangeboden. Deze schaarste op de woningmarkt zorgde voor stijgende vraagprijzen en vaak hoge overbiedingen. Gelukkig hebben we volgens veel economen inmiddels de piek in huizenprijzen achter de rug. Dat merken we op de woningmarkt, want de afgelopen maanden was er inderdaad een daling in vraagprijzen te zien. In de prijsindex van het CBS en het Kadaster was te zien dat de prijzen in juni van dit jaar gemiddeld 5.5 procent lager lagen dan in 2022. Vooral oudere woningen met een slecht energielabel worden voor minder geld verkocht dan voorheen. Kopers in grote steden profiteren het meest van deze recente prijsdaling. In de grote steden daalt de prijs voor een koopwoning namelijk het hardst.
Helaas zien we bij de huurwoningen nog altijd een stijging in de prijzen. Woningwebsite Pararius spreekt van stijgende huurprijzen in de vrije sector, door een dalend aanbod.
Ondanks de daling van de huizenprijzen is het aankopen van een woning niet direct betaalbaarder geworden. Dit komt voornamelijk door de hypotheekrente, die in de afgelopen maanden juist werd verhoogd. De Europese Centrale Bank (ECB) besloot de hypotheekrentes te laten stijgen om de economische groei af te remmen en het risico op een recessie te kunnen verminderen. Economen gaan ervan uit dat de inflatie ook in het derde en vierde kwartaal van het jaar hoog zal blijven. Dit betekent dat ook de hypotheekrente hoog zal blijven en de kans zelfs bestaat dat de deze nogmaals zal moeten worden verhoogd. Gelukkig is er ook positief nieuws! Door de stijging in inkomens en de lage werkloosheid in ons land, gaan economen er ook vanuit dat in 2024 huizenkopers weer evenveel zullen kunnen lenen als vóór de stijging van de hypotheekrentes.
Om de drukte op de woningmarkt te verminderen, investeren veel gemeentes in het bouwen van nieuwe woonwijken en appartementencomplexen. Helaas kan de bouwsector de vraag naar nieuwe woningen op dit moment maar moeilijk bijbenen. Er is namelijk een tekort aan vakmannen, waardoor de bouw in veel gevallen langer duurt dan gewenst.
Ook de val van ons kabinet heeft een directe invloed op het aantal bouwprojecten in ons land. Demissionair minister Hugo de Jonge had het plan om gemeentes meer ruimte te geven voor het realiseren van nieuwe woonwijken, maar door de val van het kabinet zijn deze plannen nu onzeker. Veel bouwprojecten liggen daarom stil, zijn uitgesteld of hebben een langere opleveringstijd. Niet iedere woningzoekende wil lang hoeven wachten op een huis, waardoor veel mensen momenteel toch de voorkeur geven aan een bestaande woning.
Door de hoge woningprijzen hadden veel Nederlanders lange tijd weinig vertrouwen in de woningmarkt. In 2022 bleek uit een onderzoek van Vereniging Eigen Huis dat mensen terughoudender waren met het afsluiten van een hypotheek. Inmiddels neemt het vertrouwen gelukkig weer langzaam toe. Dat blijkt uit cijfers die woningwebsite Funda heeft gepubliceerd. Zij hebben in het eerste kwartaal van 2023 een enquête gedeeld onder ruim 3000 bezoekers van hun website. Hieruit bleek dat de koopintentie van zowel doorstromers als starters ten opzichte van vorig jaar is gestegen. Daarnaast uitten veel mensen in deze enquête vertrouwen in de toekomst van de woningmarkt. Deze positieve geluiden zijn grotendeels te danken aan de lagere woningprijzen en de positievere berichten in de media.
Ondanks positieve ontwikkelingen hebben we nog altijd te maken met een zeer krappe woningmarkt. De vraag naar woningen is enorm, maar het aanbod blijft schaars. Dit zien we overigens niet alleen in de koop-, maar ook in de huursector. Ook in de huursector wordt opgemerkt dat huurders langer op hetzelfde adres blijven wonen, en dat het aantal potentiële huurders op een aangeboden woning vele malen hoger is dan enkele jaren geleden.
Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op de huidige woningmarkt. Zo zien we in de afgelopen jaren niet alleen een stijging in het aantal immigranten en expats, maar ook in het aantal eenpersoonshuishoudens. Daarnaast speelt de vergrijzing van onze samenleving ook een grote rol. Steeds meer ouderen blijven langer zelfstandig wonen, waardoor er minder doorstroommogelijkheden zijn voor de jongere generaties. Na de komende verkiezingen zal de politiek met nieuwe plannen komen om de schaarste op de woningmarkt terug te dringen. Voor nu is het onduidelijk welke bouwprojecten zullen worden doorgezet, en welke plannen in de ijskast verdwijnen.
Door de krapte op de woningmarkt was het voor starters lange tijd vrijwel onmogelijk om de huizenmarkt te betreden. Volgens de NOS zien we met de recente prijsdalingen direct een duidelijke stijging in het aantal starters dat een woning koopt. Dit verschil zit hem overigens niet alleen in het aantal starters dat zich op de markt begeeft, maar ook zeker in de hoeveelheid doorstromers. Doorstromers kunnen namelijk de in het verleden afgesloten hypotheekrentes meenemen naar hun nieuwe woning. Daardoor wordt het aantrekkelijker gemaakt om te verhuizen naar een duurdere woning. Daarnaast profiteren doorstromers ook nog altijd van de hoge overwaardes op woningen. Doorstromers kiezen er daarom vaak voor om groter te gaan wonen, waardoor er meer starterswoningen vrijkomen. Deze ontwikkeling is zeer bevorderlijk voor de doorgroei en kan op de lange termijn een kleine doorbraak betekenen in de krapte op de woningmarkt.
Dit zijn de meest recente ontwikkelingen op de woningmarkt. Uiteraard zal ons team de ontwikkelingen blijven volgen. Nieuwe artikelen en updates vindt u op onze nieuwspagina.