Per 1 april 2023 is de SVOH, de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen, gewijzigd. De SVOH is nu bedoeld voor alle eigenaren van bestaande huurwoningen (met uitzondering van woningcorporaties). Op deze manier wordt het verduurzamen van huurwoningen aantrekkelijker gemaakt. In dit blogartikel wordt de huidige subsidieregeling verder toegelicht.
Allereerst is het goed om te weten wanneer je in aanmerking komt voor de Subsidieregeling voor Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen. Voor de aanvraag van de SVOH wordt er onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten activiteiten. Zo kun je de SVOH subsidie aanvragen voor:
Aan de onderhoudsmaatregelen en het energieadvies zijn dus voorwaarden verbonden. Zo kom je bij het uitvoeren van onderhoudsmaatregelen enkel in aanmerking voor de SVOH als je minimaal een energiebesparende maatregel hebt uitgevoerd. Onderaan deze blog lichten we de maatregelen in meer detail toe. Let op: Je komt enkel in aanmerking voor de SVOH bij maatregelen waarvan de uitvoering na 1 april 2023 is gestart.
Voor de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen geldt een maximum per woning en per verhuurder. Zo kun je per woning maximaal €6.000,- aan subsidie ontvangen en geldt er per verhuurder een maximaal bedrag van €400.000,- subsidie. Verder hangt de hoogte van de subsidieregeling af van de maatregelen die worden uitgevoerd.
Per 1 april 2023 zijn er een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd. Zoals eerder benoemd, geldt de subsidieregeling nu voor alle eigenaren van bestaande huurwoningen (met uitzondering van woningcorporaties). Daarnaast komen ook gebouwen met monumentenstatus in aanmerking voor de SVOH. Tot slot wordt de subsidieregeling voor meer verhuurders interessant, doordat je nu ook aanvragen kan doen voor één energiebesparende maatregel in plaats van het eerder geldende minimum van twee. Let er hierbij wel op dat het subsidiebedrag in dat geval ook vermindert.
Wil je in aanmerking komen voor de SVOH, houdt dan rekening met onderstaande voorwaarden:
Bij energiebesparende maatregelen, kun je denken aan isolatiemaatregelen zoals isolerende deuren, bodem- of vloerisolatie, dak- of gevelisolatie en spouwmuurisolatie. Voor iedere energiebesparende maatregel geldt een minimale isolatiewaarde- of rendementseis en een minimale oppervlakte. Hier is vervolgens een subsidiebedrag voor vastgesteld.
In het geval van onderhoudsmaatregelen kun je denken aan het vervangen of installeren van een ventilatiebox of het plaatsen van nieuwe buitenkozijnen van ramen of deuren. Ook hiervoor geldt dat er voor iedere onderhoudsmaatregel een subsidiebedrag is vastgesteld. Let er hierbij op dat je enkel in aanmerking komt voor de SVOH wanneer je dit in combinatie met energiebesparende maatregelen uitvoert.
Tot slot kun je subsidie ontvangen voor een energieadvies, wanneer je dit in combinatie met een maatregel uitvoert. SVOH voor een energieadvies kun je enkel ontvangen voor een advies dat vanaf 1 juli 2021 is opgesteld. Het advies dient opgesteld te zijn door een EPA-adviseur (Energie Prestatie Adviseur). De hoogte van deze subsidie is afhankelijk van het aantal woningen waarvoor de subsidie wordt aangevraagd.
SVOH aanvragen?
Verhuur jij een woning en wil je de SVOH aanvragen? Check van tevoren goed of je aan alle voorwaarden voldoet. Vervolgens kun je via de volgende link jouw aanvraag voor de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen compleet maken.
Wij stellen u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Om die reden lichten wij graag toe wat de SVOH voor u als verhuurder kan betekenen. Heeft u vragen over wat de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH) voor u kan betekenen? Wilt u meer weten over het verhuren van je woning voor een hoger rendement? Ga naar onze pagina woning verhuren en lees over de voordelen van het verhuren van je woning via Hubbs.
LEES HIER OOK: Je woning verduurzamen: 5 tips om te beginnen.